Hva er et folkepanel?


Et folkepanel er en måte å samle vanlige folk på for å diskutere viktige saker som påvirker samfunnet. Panelet består av mennesker som er tilfeldig utvalgt og representerer et bredt spekter av befolkningen – unge og gamle, kvinner og menn, byfolk og folk fra bygda. Ideen er å gi vanlige innbyggere muligheten til å lære om et tema, diskutere det med andre, og komme med råd og løsninger som kan hjelpe politikerne med å fatte bedre beslutninger.

Hvorfor bruke et folkepanel?

Tradisjonelt har den offentlige debatten ofte vært dominert av særinteresser. Folkepaneler gir en ny måte å gjøre dette på. De gir en stemme til folk som vanligvis ikke deltar i politiske prosesser. Dette kan føre til nye og kreative løsninger som politikere og eksperter kanskje ikke har tenkt på.

Hvordan fungerer et folkepanel?

1. Tilfeldig utvalg: Medlemmene i panelet blir tilfeldig valgt for å speile befolkningen i en by, kommune eller hele landet.
2. Læring: Medlemmene får lære om temaet fra eksperter med ulike perspektiver.
3. Diskusjon og samarbeid: Panelet diskuterer og søker enighet om hvilke løsninger de mener er best.

Folkepaneler er en anerkjent metode som anbefales av OECD, og flere land som Irland, Skottland, Belgia, og Danmark bruker dem allerede. Flere norske kommuner har også prøvd ut folkepaneler.

Ønsker du å lære mer om hvordan folkepaneler fungerer og hvordan de kan påvirke politikken?

Les mer om metoden på folkepanel.no.

Forrige
Forrige

Folkepaneler. Bra for både klima og demokrati?