Organisering
De viktigste personene i Framtidspanelet er de 66 innbyggerne som velges ut til å delta. De skal sammen bli enige om hva de anbefaler at Norge kan gjøre med rikdommen vår for verden, til beste for nåværende og kommende generasjoner.
De 66 medlemmene velges ut ved at vi den 13. november sender ut invitasjoner til 40 000 tilfeldig utvalgte innbyggere. Av de som melder sin interesse, vil 66 personer trekkes ut. Deltakerne trekkes ut basert på fem kriterier: alder, kjønn, bosted, utdanning og politisk ståsted. Slik sikres det at medlemmene av panelet speiler mangfoldet i landet vårt.
For å gi disse 66 innbyggerne de beste forutsetningene for å gjøre en god jobb vil følgende organer bidra i prosessen.
Samfunnsrådet
Samfunnsrådet representerer ulike perspektiver og interesser knyttet til panelets tema. De har en rådgivende rolle uten forpliktelser til panelets anbefalinger.
De støtter at temaet løftes frem til innbyggerne og sikrer prosessens legitimitet. Hovedoppgavene inkluderer å gi råd om:
Formulering av oppdraget
Utvelgelse og kvalitetssikring av eksperter
Observasjon og rådgivning under gjennomføringen av panelet
Samfunnsrådet består av
-
Kristin Halvorsen (født 1960) har tidligere vært partileder for Sosialistisk Venstreparti (SV), finansminister (2005–2009) og kunnskapsminister (2009–2013) i Norge. Kristin er direktør for CICERO – Senter for klimaforskning, hvor hun har arbeidet med miljøspørsmål og bærekraft. Hun er kjent for sitt engasjement innen sosial rettferdighet, utdanning og klimapolitikk.
-
Leo Ajkic (født 1983) er TV-programleder, radiovert og dokumentarist. Han kom til Norge som flyktning på 90-tallet. Han har blant annet vært programleder for seriene Flukt og Rus på NRK. Han har blitt tildelt Fritt Ords honnørpris. Leo er kjent for sin direkte stil og evne til å belyse komplekse samfunnsspørsmål på en tilgjengelig måte.
-
Else Kåss Furuseth (født 1980) er en norsk komiker og programleder. Hun er blant annet kjent som programleder for sine egne talkshow og for sine teatermonologer Kondolerer og Gratulerer. Hun har et stort engasjement rundt temaer som åpenhet og psykisk helse.
-
Salamatu Kamara er en engasjert forkjemper for funksjonshemmedes rettigheter, antirasisme og kvinnekamp. Hun er kjent som programleder for Supernytt, foredragsholder og forfatter av fotoboken Hva har du under klærne. Med sitt sterke engasjement har hun vunnet flere priser, inkludert Gullruten og SPARK-prisen, for sitt arbeid med inkludering og likestilling.
-
Yohan Shanmugaratnam er en norsk utenriksjournalist og sakprosaforfatter, som særlig har dekket britisk politikk. Han har vært ansatt i Klassekampen siden 2003 og ble utenriksredaktør 2011.
-
Tobias Dahle (født 2003) er fra Stadsbygd i Trøndelag. Han startet sitt engasjement som 16-åring, og er i dag leder av Operasjon Dagsverk, Norges største solidaritetsaksjon av, med og for ungdom. Tobias brenner for at unge skal bli tatt på alvor, få sin stemme hørt, og få tilgang til verktøyene de trenger for å være en drivkraft for bærekraftig utvikling og en mer rettferdig verden.
-
Knut Norheim Kjær (f. 1956) er en norsk sosialøkonom. Han er styreleder for forvaltningen av Europas største pensjonsfond (ABP), professor II i finans og bærekraft ved NMBU, og styreleder for flere oppstartselskaper. Han var første leder for Norges Bank Investment Management som er avdelingen i Norges Bank som forvalter Oljefondet.
-
Thina Margrethe Saltvedt (f. 1971) jobber som Sjefanalytiker i avdelingen for Global Bærekraft i Nordea. Hun er styremedlem i Norsif, Miljøorganisasjonen ZERO og sitter i rådet til Fridtjof Nansens Institutt. Thina jobbet ti år som sjefanalytiker for makro/olje i Nordea Markets og i Norges Bank i området for Finansiell Stabilitet. Hun har en Doctor of Philosophy (Ph.D) grad fra University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST), Storbritannia.
-
Erik Haugane (f. 1953) er cand. real i geologi fra Universitetet i Tromsø. Han har jobbet innen forskning, offentlig forvaltning og privat næringsliv. Han har vært gründer av tre oljeselskap og seks andre teknologiselskap i ulike markeder. Han er fra Mo i Rana og bor i Trondheim, er nå engasjert som styremedlem og engleinvestor.
Sekretariatet
Sekretariatet består av et samarbeid mellom SoCentral og WeDoDemocracy og har ansvar for å organisere hele prosessen, fra rekruttering av deltakere til å legge til rette for møtene. De sørger for at panelet får tilgang til nøytral og relevant informasjon, slik at deltakerne kan ta gode og velinformerte valg. Sekretariatet passer på at prosessen er uavhengig og upartisk, at det er en armlengdes avstand mellom oppdragsgivere og panelet og de dokumenterer og formidler resultatene til både oppdragsgiver og offentligheten.
-
Thomas Berman
Sekretariatsleder
-
Sofie Furu
Prosess og fagansvarlig
-
Cathrine Skar
Prosess og fag
-
Kolja Dahlin
Prosess og fag
-
Zakia Elvang
Prosess og fag
-
Hogne Hareide
Hovedfasilitator
-
Tessa Hartman
Deltaker og logistikkansvarlig
Oppdragsgivere
Oppdragsgivere er aktører som ønsker å skape en inkluderende og faktabasert debatt om Norges rikdom, og som ønsker å få folkets innspill til sitt arbeid på dette området. Oppdragsgiverne beslutter overordnet tematikk og formulerer oppdraget til Framtidspanelet.
Oppdragsgivere forplikter seg videre til å ta i mot anbefalingene fra Framtidspanelet, samt vurdere og svare ut offentlig hvordan de vil arbeide videre med anbefalingene. Oppdragsgiverne har videre en sentral rolle i å drive myndighets- og politisk påvirkning for å fremme anbefalingene til Framtidspanelet.
Utover dette har sivlisamfunnsorganisasjonene ingen innflytelse på hvordan Framtidspanelet gjennomføres, hvilken kunnskap som presenteres eller anbefalingene som panelet lager.
Ekspertgruppen
Ekspertgruppen består av 5-8 fagpersoner som har sterk kunnskap og erfaring på temaene folkepanelet skal jobbe med. De hjelper til med å gi folkepanelet et godt grunnlag, blant annet ved å finne dyktige foredragsholdere som kan gi deltakerne nyttig innsikt.
Medlemmene i gruppen vil bli annonsert når de er valgt ut.
Deliberativ fagråd
Framtidspanelet støttes av en rekke internasjonale anerkjente eksperter på deliberativt demokrati. De er med for å sikre Framtidspanelerts integritet. De har både praksis og forskningserfaring, og sikrer at Framtidspanelet følger OECD sine internasjonale standarder for folkepaneler.
-
Professor i politikk ved University of Westminster. Leder for Knowledge Network on Climate Assemblies (KNOCA). Forfatter av bl.a. Democratic Innovations: Designing Institutions for Citizen Participation og Can Democracy Safeguard the Future.Description text goes here
-
University of Edinburgh, professor i offentlig politikk og demokratisk innovasjon ved University of Edinburgh. Han jobber med deltakende og deliberativt demokrati, med fokus på offentlig deltakelse, politikkinnovasjon, allmenningene, politiske ulikheter og fremtidens styring.
-
Forsker ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU, Senior Democratic Expert i DemSoc - NetZero Cities. Norges fremste fagperson på deliberative prosesser og folkepaneler, har fulgt alle de norske folkepanelene på kommunalt nivå og blant annet bidragsyter til håndboken Hvordan gjennomføre borgerpaneler fra NORCE (2022).
-
Professor i vitenskapsteori og demokrati ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk ved Universitetet i Oslo.
-
Kathryn Machin er “head of community engagement” i WWF England og har bidratt til folkepanelet “peoples plan for nature” i England, og har masse erfaring med et folkepanel bestilt av sivilsamfunn
-
Child/Youth Participation Advisor, University College Cork. Var prosjektleder for unges deltakelse i Skottlands folkepanel på klima, og har jobbet med Irlands folkepanel for unge på tap av biologisk mangfold.