Framtidspanelet samlet for første gang i Oslo
Foto: Signe Luksengard/Pudder
I helgen møttes Framtidspanelet i Oslo for første gang. 61 tilfeldig utvalgte innbyggere fra hele landet, med ulike bakgrunner, erfaringer og perspektiver. Samlingen markerer starten på en omfattende prosess hvor vanlige folk får muligheten til å drøfte store veivalg for Norge.
En av deltakerne oppsummerte opplevelsen treffende: “Jeg kom inn med en forventning om at jeg ikke hadde noe å bidra med, men innså raskt at jeg representerer mange som meg: folk som ikke er politisk engasjerte.” Dette understreker kjernen i Framtidspanelet – demokratiet er større enn de som allerede deltar. Det inkluderer også de som til vanlig ikke deltar i samtalen.
Gjennom helgen deltok medlemmene av panelet i ulike diskusjoner og aktiviteter for å sette rammene for prosessen. Medlemmene fikk presentert innlegg fra eksperter som Henrik Syse og Knut Kjær, som bidro med perspektiver på etikk og økonomi.
Foto: Signe Luksengard/Pudder
På samlingens siste dag var flere eksperter på globale utfordringer del av en panelsamtale. Panelet besto av Erik Abild, avdelingsdirektør for humanitær og helhetlig innsats i Norad, Amanda Hylland Spjeldnæs, medisinstudent og leder for Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom, Hans Jacob Huun Thomsen, prosjektleder i bistands- og utviklingspolitikk i Civita, Kristin T. Teien, avdelingsdirektør i Cicero og Tellef Thorleivson, direktør i Norfund. De diskuterte blant annet global helse, fattigdom og Norges investeringsmuligheter i en verden preget av endring.
Medlemmene fra Framtidspanelet fikk stille spørsmål og reflektere rundt hvordan Norges rikdom best kan brukes til det beste for verden, nåværende og fremtidige generasjoner. Gjennom refleksjoner og gruppeoppgaver fikk de anledning til å utforske sentrale dilemmaer og formulere spørsmål for videre arbeid.
Foto: Signe Luksengard/Pudder
For å sikre en inkluderende og effektiv prosess ble samlingen lagt opp med en kombinasjon av plenumsdiskusjoner, gruppearbeid og interaktive metoder. Dette gjorde det mulig for deltakerne å dele perspektiver, samtidig som de ble kjent med hverandre.
En viktig del av samlingen var også å utvikle kjøreregler for hvordan panelet skal jobbe sammen framover. Blant prinsippene var:
Lytt med samme lidenskap som du ønsker å bli hørt
Del taletiden
La tvilen komme folk til gode
Skap et inkluderende miljø
Dette var den andre av flere samlinger, hvor panelet gradvis vil snevre inn tematikken og komme med konkrete anbefalinger. Neste samling vil gå dypere inn på Framtidspanelet sin problemstilling: Norge er et av verdens rikeste land. Hvordan kan vi bruke vår rikdom til beste for verden, oss selv og kommende generasjoner?
Neste samling er allerede den 11. februar. Dette vil være en digital samling.