Respons i verdenstoppen: nå er 66 innbyggere trukket ut

I november fikk 40.000 innbyggere en sms med invitasjon om å delta i Framtidspanelet, et nytt nasjonalt folkepanel. Nesten 4000 svarte ja. Nå er de 66 medlemmene som skal representere landets innbyggere trukket ut. 14.januar starter de jobben med å besvare hvordan Norge kan bruke sin rikdom fremover.


Gjennom åtte samlinger skal medlemmene sette seg inn i saksområdet og sammen jobbe fram råd om hvordan vi best skal bruke vår felles rikdom. Anbefalingene legges frem i april.

I følge OECD har det blitt gjennomført over 800 slike folkepanel lokalt og nasjonalt i verden. Sammenlignet med andre nasjonale folkepanel har Framtidspanelet en av de høyeste svarprosentene i verden. 3 785 nordmenn meldte seg. Blant dem ble det gjennomført et lotteri, og et representativt utvalg på 66 personer fra hele landet er nå klare som medlemmer av Framtidspanelet. Les mer om sammensetningen av de 66 her.

– Responsen viser at nordmenn er engasjert i hvordan vi kan forvalte våre felles ressurser til det beste for oss selv, verden og kommende generasjoner. Vi ser det også som et tegn på at mange ønsker å være med og diskutere viktige samfunnsspørsmål, hvis de blir spurt direkte, sier Thomas Berman fra SoCentral som er sekretariatsleder for Framtidspanelet.

Hva ville du gjort for de som kommer etter deg?
den digitale plattformen Aula kan alle som vil gi innspill til medlemmene framover, samt lese andres innspill. Der har over 100 personer allerede svar på spørsmålet: "Hvis vi skulle gjort én ting i dag for kommende generasjoner, hva ville det vært?"  Svarene blir delt med Framtidspanelets medlemmer.

Et representativt utvalg av Norge
Framtidspanelet er satt sammen for å gjenspeile Norges befolkning. Panelet består av 33 kvinner og 33 menn fra ulike landsdeler. Panelet gjenspeiler den geografiske fordelingen av stortingsmandater, med 22 personer fra Oslo og Viken, 16 fra Vestlandet, 9 fra Agder og Sør-Østlandet, 8 fra Nord-Norge, 6 fra Trøndelag og 5 fra Innlandet. Aldersfordelingen spenner fra 16 til 83 år, og deltakerne har variert utdanningsbakgrunn fra grunnskole til høyere utdanning. I tillegg reflekterer panelet hva nordmenn stemte ved stortingsvalget i 2021, med en sammensetning som ligger tett opp til den nasjonale velgerfordelingen. Du kan lese mer om sammensetningen til folkepanelet her.

Skal gi anbefalinger på hvordan Norge kan bruke sin rikdom
Medlemmene i Framtidspanelets skal gi anbefalinger på følgende oppdrag: Hvordan Norges rikdom kan brukes til beste for oss selv, verden og kommende generasjoner. Temaene inkluderer:
-Hvilke hensyn og verdier skal styre våre valg?
-Hvilke problemer i verden har Norge særlig gode grunner til å bidra til å løse?
-Hvordan bør da Oljefondet brukes nå og fremover?

Du kan lese hele rapporten om utvelgelsen til Framtidspanelet fra Analyse og Tall her.

For mer informasjon, kontakt:
Thomas Berman, sekretariatsleder
E-post: thomas.berman@framtidspanelet.no
Telefon: +47 907 87 982
https://www.framtidspanelet.no/

Forrige
Forrige

Framtidspanelet er i gang!

Neste
Neste

Åpen samling 25. mars